5 redenen waarom sociale media een must is

10-04-2023

Sociale media, dat is toch spielerei voor de jeugd. En dat past niet voor mijn business. Het kostteveel tijd en niemand van mijn klanten zit erop te wachten. 3 x fout.

Daarom 5 goede redenen waarom je als bedrijf wel op sociale media hoort.

1. Sociale Media is deel van het dagelijkse leven

Misschien niet van jezelf of je medewerkers. Maar je kan niet omheen de feiten. Alleen al in België telt Facebook 6.200.000 gebruikers. Vergelijk dat maar eens met de kijkcijfers van Thuis of The Masked Singer die nog niet eens aan een derde daarvan komen. 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de snel groeiende platformen als TikTok. Sociale media is voor het merendeel van de mensen iets dat ze elke dag gebruiken, waar ze zoeken naar diensten en producten en waar ze willen communiceren, ook met de bedrijven waarin ze geïnteresseerd zijn.

Vissen moet je doen in de vijver waar de vissen zitten.


2. Je benadert de juiste mensen


Je hoeft niet per se met je bedrijf op alle sociale mediaplatformen present, laat staan actief, te zijn. Aan de andere kant is helemaal niet aanwezig zijn ook geen juiste strategie. Wel om op die kanalen aanwezig en actief te zijn, waar jou klanten actief op zijn. Denk ook niet dat een Facebook Pagina overbodig is als je enkel B2B actief bent. Want die aankoper of die CEO gaat 's avonds ook wel eens op Facebook om de foto's van zijn familie en vrienden te bekijken.

Door goed na te denken over jouw specifieke doelgroep en je klanten in kaart te brengen, kun je de juiste platformen voor je sociale media aanwezigheid kiezen.


3. Je versterkt de mond-aan-mond-reclame

Klanten krijgen is een ding. Ze houden een ander. Laat nu net de sociale media een belangrijke tool zijn om de klantentrouw voor je zaak te gaan verhogen. Facebook is hier vaak de meest geschikte weg, maar ook met LinkedIn en Instagram kun je heel sterk je bestaande klanten gaan binden. En tevreden klanten zijn je beste reclame. De prijs van goede mond-aan-mondreclame is trouwens onbetaalbaar.


4. Het kost niet veel

Gratis is sociale media niet. Maar je krijgt wel waar voor je geld. In vergelijking met advertenties in reclamebladen en tijdschriften of op radio en televisie is sociale media honderd malen goedkoper. Terwijl je er toch een groot bereik mee kan hebben. 

Bovendien kun je jouw boodschap echt richten op doelgroepen die voor jouw activiteit belangrijk zijn. En last but not least, je kan de return van je sociale media activiteit echt gaan meten, zien welke concrete return on investment ze brengen. Probeer dat maar eens met een advertentie in de een huis-aan-huisblad.


5. Het gaat niet meer weg

Neen, echt niet. Instagram en TikTok zijn hip, zoals ook MySpace of Netlog ooit zijn geweest. En wie herinnert er zich nog Orkut (van Google)? Toch is sociale media op zich helemaal geen hype. Heus, de jongeren laten Facebook al wat meer links liggen dan de dertigplussers en de groei van Twitter is niet meer zo groot. Dat maakt nog niet dat je sociale media ook als een hype mag bestempelen. Want hoewel er ongetwijfeld platformen gaan inkrimpen of verdwijnen, het vacuum wordt in een paar milliseconden opgevuld door een ander. Sociale media bestaat gewoon al te lang en is te aanwezig om alleen maar een trend te zijn.